Jak się ustrzec przed anginą?   Leave a comment

Jak wiadomo angina może być ostra, ogólnoustrojową chorobą zakaźna, której przyczyną są głównie paciorkowce, rzadziej gronkowce albo dwoinki zapalenia płuc. Bakterie te znajduja się w jamie ustnej, nosie, gardle. Ich chorobotwórcze działanie równoważy ustroj obronny. W niesprzyjających warunkach równowaga ta zostaje naruszona oraz dochodzi do zachorowania. Dzieje sie tak w przypadku np. przemęczenia fizycznego oraz psychicznego, oslabnienia organizmu innymi chorobami, złego odżywiania, przemarzniecia, przemoczenia nóg. Wieczorne plukanki z szalwii są prostym sposobem zapobiegania stanom zapalnym jamy ustnej oraz gardla. Lekarze polecają je każdemu, kto posiada sklonność do takich infekcji. Sposób przygotowania: 2 łyżki szałwii (świeżej albo suszonej) zalej szklanką wrzątku oraz przykryj na 10 min a potem odcedź. Mechanizm powstawania anginy może być prosty. Kiedy temperatura powietrza może być wysoka, naczynia krwionośne w gardle rozszerzają się. Skoro schłodzimy sie zimnym napojem albo porcją lodow, naczynia te gwałtownie sie kurcza, na skutek czego śluzówka wyściełajaca gardlo może być bardziej narażona na atak drobnoustrojów. Bakterie, które żyją w jamie ustnej, łatwiej wnikają zatem w tkanki gardła, rozmnażają się oraz powinny spowodować stan zapalny migdalków czyli angine. ierwszym odczuwalnym objawem anginy ropnej może być ból gardła oraz trudności z przelykaniem. Następnie na gardle oraz migdalkach pojawia sie biały nalot. Dalsze objawy anginy u dziecka to także wysoka gorączka (dochodząca także do 40 stopni), dreszcze, brak apetytu, nudności albo wymioty i ból glowy.

Charakterystycznym objawem może być rownież powiększenie się oraz bolesność węzłów chłonnych w okolicach uszu oraz szyi. Chorobę zwykle wywołują paciorkowce. Powinny dostać się do gardla, np. wspólnie z nieświeżymi lodami. Bywa też oraz tak, że w samych migdalkach podniebiennych może być trochę „uśpionych” bakterii, które uaktywniają sie w sprzyjających warunkach, np. kiedy organizm może być osłabiony. Wystarczy, że niezahartowany organizm dłuższy czas wygrzewa się na słońcu, a w następnej kolejności wnet wskakuje do zimnej wody. Po takim szoku termicznym odporność spada, streptokoki dokonują tzw. autozakażenia oraz wywołują anginę o ostrym przebiegu. Angina łatwo się też zarazić – wystarczy np. użyć kubka, z którego pił chory. Jeśli paciorkowce zaatakują, gardło może być czerwone, a na migdałkach pojawia się zwykle biały nalot (tzw. czopy ropne), który utrudnia przełykanie, a także oddychanie. Rośnie goraczka, także do 40 st C, towarzyszą jej dreszcze. Chory może być oslabiony, rozbity, źle się czuje. Trzeba mu podać coś tam letniego do picia i środek przeciwgorączkowy (najlepiej panadol w czopku) oraz jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Dieta bogata w witaminę C oraz probiotyki, inaczej tzw. dobre bakterie. Dzięki wit. C system odpornościowy może być pobudzany do pracy. Probiotyki (np. szczep o nazwie BLIS K12 ) wytwarzaja cząsteczki zwalczające paciorkowce. Jedz czarne porzeczki, natkę, koperek. Delektuj się jogurtami (naturalnymi) oraz kefirami. Dodatkowo możesz stosować probiotyczne preparaty. Pragnienie gaś napojami o temperaturze pokojowej. Lepiej, aby nie były gazowane, bo bąbelki powietrza rozpulchniają śluzówkę oraz staje się ona podatna na działanie bakterii. Nie pij ani nie jedz z cudzego naczynia. Nie pozwalaj na to także dzieciom! Anginą można zarazić się również drogą kropelkową! Lody oraz zimne desery jedz powoli oraz nigdy nie popijaj ich ciepłą herbatą ani kawą. Angina zaczyna się przeważnie od silnego bólu gardla, obserwowanego przy przełykaniu. Ból ów promieniuje do uszu. Może mu towarzyszyć gorączka. Z czasem węzły chłonne szyi stają się powiększone oraz bolesne przy dotykaniu. Kolejnym objawem może być białawy nalot w gardle. Anginę powodują bakterie, i dlatego lekarz przepisuje antybiotyk by wyleczyć anginę. Terapię antybiotykową należy skończyć w całości oraz nie wolno jej przerywać. Pobrodź chwile w morzu albo jeziorze, zanim cała się zanurzysz w wodzie. Ustaw klimatyzację w samochodzie tak, by temperatura wewnątrz była jedynie o 5 stopni niższa od tej na zewnątrz.

Niestety, angina pomimo pochodzenia bakteryjnego może być zakaźna. Roznosi sie droga kropelkową. Wystarczy rozmawiać z osoba chora, by się zarazić. Jedzenie lodow wbrew powszechnej opinii nie powoduje anginy wrecz przeciwnie ; racjonalne hartowanie gardła poprzez jedzenie oraz picie chłodnych pokarmów oraz napojów pomaga ustrzec się przed anginą. Niektórym dzieciom w czasie anginy lody wręcz pomagają, bo zmniejszają ból gardła. Migdałki podniebienne oraz migdałek gardłowy (tzw. trzeci migdał) stanowią cześć tkanki limfatycznej zwiazanej z błonami śluzowymi, ich rola może być nie do przecenienia: czuwają one nad odpornością malca oraz broną przed zakażeniami dróg oddechowych. W stanach zapalnych migdalki powiększają się. Zapalenie migdałków podniebiennych można rozpoznać ,kiedy są one powiększone, czasem do wielkości wiśni, zaczerwienione, a niekiedy pokryte białym nalotem. Migdałki stanowia pierwsza bariere ochronną organizmu, wychwytują bakterie oraz wirusy. W ów sposób chronią organizm przed chorobą. Kiedy same ulegną infekcji, stają sie obrzmiałe, wielkie oraz przekrwione. Wtenczas rozwija sie angina. Wysoka gorączka, dreszcze, mocny ból gardła – kiedy pojawia się angina, lepiej nie leczyć się na własną rękę oraz nie narażać na powiklania, jedynie zasięgnąć porady lekarza. Wymaz z migdałków oraz posiew z antybiogramem – lekarz wykonuje je, by stwierdzić co wywołało chorobę (bakterie, wirusy czy może grzyby) oraz który specyfik najlepiej zadziała. Anginę bakteryjną leczy się antybiotykami. Skoro zawiniły grzyby, stosuje się środki leczenia przeciwgrzybicze, z kolei w przypadku wirusów – jedynie przeciwgorączkowe oraz przeciwbólowe. Lekarz podczas badania stwierdza początkowo obrzęk, przekrwienie oraz rozpulchnienie migdałków, zaczerwienienie łuków podniebiennych oraz otaczajacych je błon śluzowych. Następnie w kryptach migdałków powinny tworzyć się bialawe naloty – mówimy wowczas o anginie zatokowej, powinny również powstać punkcikowate, żółtawe, prześwitujące poprzez błonę śluzową zmiany – ta postać anginy może być określana jako grudkowa. Często potocznie nazywamy anginą też wirusowe infekcje gardła. W wypadku zakażeń wirusowych objawy podobne sa do owych występujących przy przeziębieniu, pojawia się stan podgoraczkowy, dodatkowo migdałki sa nieco powiększone. Wystarczy wówczas podawać dziecku tabletki do ssania oraz stosować znane od dawna domowe sposoby na bolące gardlo – cieple okłady na szyję oraz leżenie w łóżku. Angina to także niebezpieczne schorzenie, o którym mawia się, że „liże ludzkie stawy oraz kasa serce”. Chore migdaly stanowią ognisko zakażenia oraz są zagrożeniem dla całego organizmu. Dlatego tak ważne jest, by jak najszybciej się wyleczyć oraz nie dopuścić do rozprzestrzenienia się bakterii. Należy ściśle przestrzegać zaleceń lekarza. Niepokojące sygnały podczas dolegliwości to: narastający ból po jednej stronie gardła, powiększające się trudności w połykaniu, ślinotok, problemy z mówieniem. Powinny ostrzegać o tworzeniu się ropnia okolomigdalkowego. W takim wypadku należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Jedynym skutecznym leczeniem może być antybiotykoterapia. Nie mniej jednak decyzję o zastosowaniu antybiotyku podejmuje lekarz, po badaniu chorego oraz ustaleniu rozpoznania. Nigdy nie należy podejmować takiej decyzji samodzielnie. Niezależnie od przyjmowania antybiotyku, nieodzowne może być kilkudniowe leżenie w łóżku. Może to także zapobiec późniejszym powikłaniom. Ulgę choremu przynosi płukanie gardła środkami o działaniu przeciwzapalnym, np. naparem z szalwii albo rumianku. Przyspiesza to także resorpcje zapalnie zmienionych tkanek migdałków. Dolegliwości bólowe gardła łagodzą tabletki do ssania, takie jak: Septolete, Neo-angin czy może Chlorchinaldin. Kiedy węzły chłonne szyi sa powiększone oraz bolesne, wówczas pomagają ciepłe okłady na gardło. Dieta chorego powinna być też w miarę możliwości półpłynna, by jak najmniej drażnić gardlo. Lepiej unikać potraw nadto gorących oraz pikantnych. Należy natomiast spożywać pokarmy zawierające duże ilości witamin, takie jak warzywa oraz owoce. Osoby palące powinny wstrzymać się w tym okresie od palenia. Ponad 90 % wszystkich ostrych zapaleń gardła może być spowodowanych infekcjami wirusowymi. W ?przechodzonych”, leczonych niewłaściwie albo nadto krótko przeziębieniach może dojść do wtórnego nadkażenia bakteryjnego, w tym też paciorkowcami powodującymi anginę. Sprzyja temu zarówno stan zapalny gardla, powodujący większą podatność śluzówek jamy ustnej oraz gardła na nowe infekcje, jak oraz ogólne osłabienie organizmu infekcją wirusową, które sprawia, że organizm chorego (szczególnie w przypadku dziecka) może być bardziej podatny na zakażenie.

Posted 31 Styczeń 2015 by naangine in Angina

Tagged with , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: